Voorbereiden en Emigreren. Het is niet makkelijk!

Waar begin je als je besluit te gaan emigreren? Voorbereiden.. Wanneer begin je er mee? In mijn geval had ik niet veel keuze: direct na terugkomst uit Turkije.

Persoonlijk, als ik alle tijd had gehad om te emigreren, had ik een jaar eerder begonnen met voor te bereiden. Stom om dit te schrijven eigenlijk, want ik had de eigen keuze om te emigreren wanneer ik wilde, en ik verkoos 2,5 maanden later boven een jaar wachten! Toch voelde het niet als een keuze. Ik moet dit doen!! Het MOETTT! 😀 Wat dat betreft zullen veel me herkennen maar Anna nog wel het meest 😉 daarom is ze denk ik ook mijn beste vriendin! Ik herken veel van mijzelf in haar en toch is ze een compleet ander persoon. Maar beiden hebben we: Als we iets echt heel erg graag willen, dan willen we het, en asap 😀

Maar, dus, 2,5 maanden later waarvan nu nog 59 dagen over zijn. De tijd gaat snel, en toch ook weer niet! De keuze om te gaan is de eerste voorbereiding. De eerste stap die je neemt in het traject. Je kan je afvragen of dat tevens meteen de moeilijkste stap is maar in mijn geval was het de makkelijkste en snelste keuze van alles wat ik ooit heb moeten beslissen. Nouja, sort of :)

En dan? Dan komt de papiermolen, het regelen van alles, stressen, boos zijn, hyper zijn (hydraline he Es? haha) slaaptekort, bureaucratie ten top, brieven schrijven, geld uitgeven aan formaliteiten maar ook (be)sparen waar het kan, dingen uitzoeken, maar vooral regelen regelen regelen!!

Maar die checklist, dat is wel iets wat echt helemaal in het begin gedaan moet worden natuurlijk.

Hoe ziet zo een checklist er eigenlijk uit? Wat zet je er op? Wanneer regel je wat? Wat kost het?

Gelijk met de keuze die je maakt, worden ook héél veel vragen geboren.
Het is niet niks dat emigreren. Aaaarrgghhh! En bij het maken van zo een list, waar je je hele planning op bouwt, komen er alleen maar vragen meer bij, en worden bij het afvinken af en toe wat vragen beantwoord.

“Wat ga ik doen? Meen je dat? Eccchhhtt? Wil je dit? Weet je het zeker? O. Mijn. God. ECHT? OOOOOO MMIIJJJNNN GGOOOODDD”.

Wat is het? Een gesprek met mijzelf waarbij vragen en antwoorden van mijn innerlijke ik kwamen. Dit speelde zich ongeveer 2 weken geleden af (in mijn hoofd, ben gelukkig nog niet zo gek dat ik dit mijzelf vraag voor de spiegel :P) toen ik vanaf metro station Zuid in Amsterdam naar de tram liep.

Ja hoor! Heh heh. Het was geen kwartje dat viel. Nee dat niet. Het was eerder een briefje (de waarde ervan buiten beschouwing gelaten) die in eens, na al die tijd langaam naar beneden dwarrelde als een herfstblad van een hoge boom. Láng nadat ik mijn keuze had gemaakt! Het briefje had de grond geraakt en werd meteen vertrapt door mijn eigen vragen. Stress alom.

Sindsdien slaap ik slecht, eet ik slecht (lees: ongezonder. Hallelujah en ode aan de RedBull!) voel ik me als een kip zonder kop en vraag ik me af wat ik me in godsnaam op de hals gehaald heb.

En! Evengoed sta ik dagelijks op met een euforisch gevoel wat mogelijk het equivalent is van het achter elkaar achterover slaan van 3 halve liters RedBull en 6 koppen sterke zwarte koffie. Volop Hydraline* dus.

Maar, oja. De checklist. Het voorbereiden. Ik ben gek op briefjes. Dus plak ik mijn agenda vol met gele post-its waar ik notities op maak die ik al driedubbel op andere briefjes heb opgeschreven. Vervolgens zet ik die om in een samengevoegd Word document en dat stop ik in een map die mijn “Emigratie Project Turkije” is geworden, en vervolgens ga ik daar lekker verder op kliederen.

Okee, Bedankt dat je nog niet afgehaakt bent :D, want vanaf hier kan ik je hulp echt goed gebruiken. Dit is wat ik heb, heb gedaan en moet doen.

De grootste angst die in mij afspeelt, is dat ik het aller-aller-allerbelangrijkste vergeet, mijzelf voor mijn kop sla als ik in Turkije zit en dan weer terug naar Moederland Nederland moet, die ik met (sorry) liefde heb achter gelaten (tja het weer he!?) om alsnog de vergeten zaken te regelen. Neeeeeeeee!!!! Gee’s worst nightmare 😉

Nu doe ik er álles aan om dát te voorkomen. Dus..daar ga ik:

Laatste update:
10-09-2009
27-09-2009

Abonnementen opzeggen van Care Nederland / Done
Abonnementen opzeggen van GSM / Done (Ik behoud mijn nr. Deze wordt Prepaid!)
Abonnementen opzeggen van Quest / Done
Abonnementen opzeggen van Woordzoeken / Done
Adreswijziging oude werkgever / Done
Opzegging contract oude werkgever / Done
Douane contacteren over importrechten / Niet nodig maar ga het tóch nog even navragen
Enkele ticket Turkije kopen / Done
Huur opzeggen / Done
Intentingen DTP-Hepatitis A / Done
Woonruimte Turkije / Done
Werk Turkije / Done
Internetverbinding Turkije / Wordt geregeld dus vink ik af als Done
Paspoort vertalen naar Turks / Done, retour in tweevoud
Diploma’s vertalen / Hoeft niet
Skype account regelen / Done
Belastingdienst bellen / Done Folder “Als u gaat emigreren” ontvangen. Snap er weer he-le-maal niets van dus weer bellen) (Edit: Ik hoef niets te doen. Ik laat mij uitschrijven bij de Gemeente en via hen komt het bij de belastingdienst terecht.) Done!
Apostillestempel halen rechtbank / Halen op 14 september
Doorlopende reisverzekering (werelddekking) nakijken / Done
Bewijs van goed gedrag / Aanvragen bij Gemeente? (Ik gedraag me altijd goed natuurlijk ;)) (Wow 30 euro! Doe ik niet)
Brommercertificaat laten omzetten in Brommerrijbewijs / Done (Geldigheid Turkije: Ja)
Voldoende pasfoto’s maken / Done
Adreswijziging-uitschrijving Huisarts / Done (in week voor vertrek CD met medische gegevens halen)
Opzeggen ziekenfonds Nederland / Done (wachten op antwoord)
Pensioenfonds informeren / Done
Bankrekening Nederland / Adreswijziging Utrecht doorgeven Done
Bankrekening Nederland / Gegevens verhuizen naar bank in Utrecht / Done
Olga machtigen voor bankrek / Op 30 Oktober doen 19.30u (wow op het nippertje :))

Abonnement Internet /
TAX NO. Aanvragen in Turkije / Kan ik daar pas doen
Aanvragen ziekenfonds Turkije / Kan alleen met TAX NO.
Bankrekening Turkije aanvragen / Kan alleen met TAX NO.
Uitschrijven Gemeente-Bevolkingsregister/ 5 dagen voor vertrek
Inschrijven Gemeente Turkije / Waar? Wanneer? Hoe?
Adreswijziging familie, vrienden, kennissen, goede collega’s / Meeste moet nog
Adreswijziging Tandarts / Moet nog
Persoonlijke spullen verzenden via TNT Post / Week voor vertrek per 20 KG € 42,00
Verblijfsvergunning Turkije / Eerste 3 mnd € 15,00 bij aankomst+1x verlengen. Daarna jaar
Afscheidsfeestjes! / Komen nog :) Ieder feestje is voor mij nu een afscheidsfeestje haha
Typisch Hollandsche lekkernijen kopen / Moet nog
Laatste inkopen doen huid-haar verzorging / Moet nog
Brommertje kopen in Turkije / Moet nog
Factuur zoeken van de Wii / Moet nog (de Wii gaat mee natuurlijk :D)
Overige garantiebonnen / Moet nog

Goed. Toch? Vergeet ik nou nog wat? Ben best trots op mijzelf. Vooral die turkse paspoort vertaling. Wat een uitvinding!
Die checklist bezorgt me slapeloze nachten. Ik word er simpel van. Maar goed, je begrijpt me. Laat maar een berichtje achter als je vind dat ik iets er echt nog op moet zetten!!

Toen het briefje wat nog aan het dwarrelen was de grond nog niet had geraakt, dacht ik er stukken luchtiger over in ieder geval. Toen had ik nog een dat-doe-ik-wel-ff houding. Nu is die houding eerder help-help-help-wat-moet-ik-doen-ik-voel-me-verloren! E-mi-gre-ren. Vind het bijzonder dat dat woord ooit nog op mij van toepassing zou zijn. Ik ben dus Geemigrant 😛

Vind tegenwoordig wel een hoop dingen bijzonder. Ik sta in eens stil bij zoveel meer zaken dan voorheen! Heb zoveel meer waardering voor een hoop dingen die eerst mijn interesse niet hadden! Het opent je ogen. Het doet je alles heel bewust meemaken. Voelen. Nadenken, ervaren, beleven! Dat maakt dat de tijd ergens heel langzaam gaat, omdat alles heel bewust en overwogen word. Maar anderzijds vliegt de tijd voorbij en vraag ik me dagelijks af hoe ik alles in 2 maanden moet regelen.

Ik had voorheen al best waardering voor de kleine dingen. Maar nu valt alles me op. Dingen die anderen misschien niet 1,2,3 zien. Ik heb Turkije ervaren. Hoe het eruit ziet. (Bijvoorbeeld vaak geen wegmarkering en iedereen die gebruik maakt van dezelfde weg. Of je nu voetganger bent, op de brommer of met de auto). Hoe men leeft. Hoe sommige regels werken. Het is compleet anders natuurlijk.

Nederland is over-geregeld. Over-gestructueerd. Helemaal dichtgetimmert met regels en verplichtingen en alles is strak. (Natuurlijk zijn de rechten ook wel weer beter geregeld. Dat wel) Turkije heeft ook regels. Maar voelt meer gow with the flow.

En dat bevalt me wel. I go with the flow :) Dus ben blij dat ik de stress die ik nu voel, van alles wat staat te gebeuren, daar lekker los kan laten.

* Hydraline: Combinatie van Hyperactief en Adrenaline. Niet verwarren met Hydrazine. Es, ik vind het een topwoord haha. Goed gevonden 😉

This entry was posted in Emigratie voorbereidingen | 2009, Turkije-Hulp.nl. Bookmark the permalink.

Geef een reactie...