Visum Kort Verblijf – de voorbereidingen

“Okee schat, wanneer je je paspoort hebt ga je naar Groupama Sigorta. Daar geef je aan dat je een medische verzekering wil die 30,000 euro dekt.”

Sinan kijkt me bedenkelijk aan en zegt na lang nadenken vertwijfeld: “Schatje…. Ik hèb toch helemaal geen 30,000 euro?!”

Ik schiet in de lach. Haha! Nee dat hoef je ook niet te hebben lieverd. Je moet een verzekering hebben die dat dekt! In het geval dat je medische kosten moet maken. Pfieeuw. Moet toch niet gekker worden dat je ook nog 30,000 euro op zak moet hebben!

Voor de zekerheid maken we een lijstje van de zaken die hij zelf nog moet regelen voordat hij naar Ankara kan om het visum aan te vragen. Jawel. Ook wij gaan er voor! Spannneeeeeend!! 😀

Het is een flinke klus, vooral zo voor de eerste keer. Maar de beloning is dan ook wel heel groot natuurlijk! Ik kan mij voorstellen dat het bij velen niet duidelijk is wat er nu allemaal geregeld moet worden als je iemand met de Turkse nationaliteit naar NL wil halen voor vakantie. Daarom zet ik hier voor je neer wat je moet doen!

Laten we voorop stellen dat een VKV (Visum Kort Verblijf) voor een duur van maximaal 3 maanden is. Indien je iemand langer dan 3 maanden naar Nederland wil halen heb je een MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf) nodig.

Zorg er ook voor dat alle papieren meegenomen worden in de handbagage. Het komt wel vaker voor dat er in Nederland “problemen” ontstaan bij de douane/controle. Neem dus alles mee het vliegtuig in zodat direct aangetoond kan worden dat alle papieren in orde zijn.

De bezoeker moet zich vaak (We zeggen vaak, want soms krijg je géén uitnodiging of bericht. Bel voor de zekerheid zelf altijd even naar de vreemdelingenpolitie) na aankomst binnen drie dagen melden bij de vreemdelingenpolitie in de
plaats waar hij of zij tijdelijk verblijft. Je krijgt een oproep vanuit de gemeente!

De volgende gegevens heb ik van onze website http://www.turkije-hulp.nl/Visum-Kort-Verblijf-VKV.php

—– Benodigdheden voor het visum —-

– (Deze documenten moet je (de bezoeker) bij het indienen van de aanvraag op de ambassade in Turkije laten zien)

– Geldig paspoort van de bezoeker dat nog tenminste 3 maanden geldig is ná afloop van het aangevraagde visum, inclusief kopieën van de eerste twee en laatste bladzijde van het paspoort.

– Geboorte akte van de bezoeker ‘dogum kayit ornegi’.

– Twee pasfoto’s. (!! Deze moeten aan een aantal eisen voldoen!)

– Een ingevuld Schengenvisum aanvraagformulier. Deze moet in het Nederlands of Engels ingevuld worden.

– Bewijsstukken ter onderbouwing van het doel van de reis.

Dat kan bijvoorbeeld een door de gemeente in Nederland gelegaliseerde uitnodigingsbrief van vrienden of familie zijn. Bij je gemeente kan je een uitnodigingsformulier halen. Voeg ook een kopie van het paspoort en eventueel het trouwboekje toe van de uitnodigende partij.

Andere voorbeelden zijn: een hotelreservering (als er geen referent is opgegeven), een uitnodiging van een in Nederland gevestigd bedrijf (bijvoorbeeld bij een zakenbezoek) of een tewerkstellingsvergunning.

– Bewijsstukken die aantonen dat je voldoende middelen van bestaan hebt voor je verblijf in Nederland, doorreis en/of terugreis. Bijvoorbeeld door één of meer bankafschriften of reischeques te laten zien of met contant geld aan te tonen dat je over minimaal € 34,- per persoon per dag beschikt tijdens de duur van je visum.

– Een garantverklaring. Dit is een verklaring dat een familielid of een andere relatie garant staat voor je verblijf in Nederland.

Deze is overigens alleen nodig als je zelf niet over voldoende middelen van bestaan beschikt en kan opgehaald worden bij de gemeente.

De uitnodigende partij (referent in Nederland) of een derde moet in dat geval een garantverklaring invullen en ondertekenen. Uit deze garantverklaring met bijbehorende stukken (bijvoorbeeld recente loonstrookjes en kopie arbeidscontract) moet blijken dat de garantsteller over voldoende en duurzame middelen van bestaan beschikt. Deze verklaring moet je bij de ambassade of het consulaat laten zien.

Onder voldoende middelen van bestaan wordt bedoeld: minimaal het minimuminkomen voor de categorie echtparen en gezinnen volgens de Wet Werk en Inkomen.

(Bij garantstellingen voor meerdere personen kunnen aanvullende en/of meerdere garantverklaringen worden gevraagd.)

– Bewijsstukken die aantonen dat de bezoeker een toereikende medische reisverzekering heeft
De bezoeker is verplicht om een toereikende medische reisverzekering af te sluiten. Deze moet eventuele uitgaven voor repatriëring om medische redenen of dringende medische zorg (bijvoorbeeld spoedbehandeling in een ziekenhuis) dekken. Hij/zij moet de verzekering afsluiten in het land waar hij/zij, zijn of haar (vaste) woon- of verblijfplaats heeft.

Echter kan de verzekering ook afgesloten worden bij bijvoorbeeld Oom verzekeringen.
De medische reisverzekering moet voor het hele Schengengebied geldig zijn en een minimale dekking hebben van € 30.000,-. De medische reisverzekering moet de gehele duur van het verblijf geldig zijn.

De bezoeker moet het bewijs van de originele verzekeringspolis bij de afgifte van het visum laten zien.

– Reserveringsbewijs van de tickets (heen- en terugticket). Wanneer je per auto reist: kentekenbewijs, rijbewijs en autoverzekering (origineel en kopie).

– Documenten die de terugkeer naar eigen land of land van bestendig verblijf aannemelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld een werkgeversverklaring, SSK verzekering van minimaal 4 maanden, inschrijving schoolgaande kinderen, een eigendomsbewijs eigen woning en/of overige onroerende goederen.

Let op! Een ambassade of consulaat kan altijd extra documenten of stukken van je vragen.

—– Kosten —–

Er zullen diverse kosten in rekening gebracht worden. Omdat het van een aantal zaken afhangt hoeveel de kosten zullen zijn, is dit niet goed te noteren. We hebben echter alles op een rijtje gezet waarvoor je (je bezoeker) (mogelijk) kosten moet maken.

– De heen/terugreis en eventueel verblijf naar de ambassade waar de aanvraag wordt gedaan.
– Eventuele pasfoto’s.
– Afsluiten medische (reis) verzekering
– Kosten paspoort.
– Kosten voor het verkrijgen van de officiële documenten. (uittreksels etc)
– Uitnodigingsbrief via gemeente: Ongeveer € 10,-
– Kosten voor het visum: € 65,-
– Eventuele kosten voor het verzenden van het paspoort.

Wanneer de aanvraag niet goedgekeurd is, krijg je de betaalde gelden voor het visum niet retour!

—– Doen —–

Wanneer je alle formulieren bij elkaar hebt, bind deze netjes in een map (niet allemaal apart). Het is verstandig om ook overal een extra kopietje van te maken, zowel voor jezelf als mogelijk voor de ambassade.

Je partner kan zonder afspraak naar de toegewezen ambassade gaan (zie http://www.idata.com.tr/tr/)

LET OP! Zoals hier boven eerder neergezet ga je niet naar de Nederlandse Ambassade maar naar iData.

Dit is het adres:
Telefoon: +90 312 466 74 64 / +90 312 466 61 44
Fax: +90 312 466 74 65
Adres: Kavakldere Mahallesi Atatürk Bulvar No: 199/G Çankaya /Ankara Ankara
Openingstijden: 8:30-12:30, 13:30-16:30

Hier zal hij/zij zijn papieren moeten achterlaten en hij kan eventueel regelen dat zijn/haar paspoort uiteindelijk verzonden zal worden naar een door hem/haar opgegeven adres, anders moet hij/zij een week later terug om de paspoort te halen. Na een paar dagen zal er een sms komen en het antwoord komt vaak na één week.

Let op! Kijk goed op de stempel die in het paspoort staat wanneer je het visum gekregen hebt. Soms staat hierop dat de bezoeker zich bij terugkomst in Turkije weer even moet melden bij de ambassade. Als dat te ver uit de buurt is van de woonplaats kun je wellicht ook kopieën van het paspoort (en vooral het gedeelte waar de inreisdatum op staat) naar ze toezenden. Dit is niet altijd het geval, dus kijk het goed na. (Of neem voor het terugreizen even contact op met de ambassade of het consulaat waar het visum verkregen is)

—– Hoe lang duurt het? —–

Het kan maximaal 3 maanden duren voordat je weet of het visum goedgekeurd of geweigerd is. (De ervaring leert dat de meeste uitslagen al na één week komen.)

Wij zijn in ieder geval bijna zover dat we de aanvraag in kunnen dienen. En dan? Als alles goed gaat komt mijn man voor het eerst naar Nederland op…. 11-11-2011! 😀

This entry was posted in 8 maanden NL | 2011/2012, Turkije-Hulp.nl. Bookmark the permalink.

Geef een reactie...