Registratie van je GSM in Turkije

Afgelopen week hadden we al gevraagd hoe de nieuwe procedure er aan toe ging, en vandaag werd het tijd om alles maar eens in orde te gaan maken voordat mijn telefoon geblokkeerd wordt.

Zoals je misschien wel weet, kun je een Europese telefoon niet zomaar onbeperkt gebruiken in Turkije als je er een Turkse simkaart in doet. Hoewel je eigen Nederlandse nummer het gewoon blijft doen in de telefoon die je in Nederland gekocht hebt, zal de telefoon na ongeveer een maand (de ervaring leert echter na 10 dagen) geblokkeerd worden door de Turkse overheid wanneer je deze met een Turkse sim gebruikt. Dit om de (blijkbaar actieve) illegale telefoonhandel in Turkije tegen te gaan.

Deze in Nederland gekochte telefoon moet je dus laten registreren. Het IMEI nummer linken ze aan je paspoort/ikamet en je kan maar één telefoon in de twee jaar laten registreren. (Een telefoon die je in Turkije gekocht hebt, hoef je dus NIET te laten registeren, dit geldt alleen voor gsm’s gekocht buiten Turkije, die je wil gebruiken met een Turkse sim)

Anyway. Tegenwoordig is het zo dat je er fiks voor moet betalen, sinds de nieuwe wet per 15 juni 2012 in is gegaan. Voorheen liep je gewoon even de winkel van je mobiele operator binnen, en stond je binnen 10 minuten weer buiten en was je maar ongeveer TL 15,00 armer. (Een paar jaar geleden kostte het zelfs maar tussen de TL 2,50 en TL 5,00 maar dat zijn vergane tijden!)

Wanneer je nu je telefoon laat registeren, ga je éérst naar het belastingkantoor (Vergi Dairesi) daar geef je aan dat je buitenlandse telefoon wil laten registreren. Je moet je IMEI nummer opgeven, je paspoort laten zien èn je belastingnummer opgeven zodat de belastingdienst het bedrag op jouw naam kan innen. Je betaalt direct handje contantje TL 115,00. (Het is sinds die 15 juni 2012 dus al met TL 15,00 omhoog gegaan)

Vervolgens ga je met je betaalbewijs naar je mobiele operator. Daar geef je weer aan dat je je telefoon wil laten registeren. Je IMEI nummer hoef je nu niet te geven, deze staat nu al op het betaaldbewijs van de belastingdienst vermeld. Wel geef je je paspoort en je ikamet (verblijfsvergunning) zodat ze hier een hoop kopietjes van kunnen maken 😉

Daarna vullen ze enkele formlieren in om de registratie volledig te maken. Hier en daar wat handtekeningen, weer TL 15,00 betalen en met geluk sta je dan na 10 a 15 minuten weer buiten.

De registratie is met ongeveer 2 dagen doorgevoerd en vanaf dat moment kun je twee jaar lang geen buitenlandse telefoon meet op je naam laten registreren.

Al met al kost dit grapje dus maar liefst 130,00 Turkse Lira. (Kátsjing voor de overheid!)

Mijn vorige telefoon kwam ook uit Nederland, en deze heb ik in februari 2012 laten registreren. “Hee, maar dan zijn er nog geen twee jaar voorbij!” zou je zeggen. Dat klopt! En toch hebben ze het geaccepteerd. Wellicht omdat de nieuwe wet in juni 2012 is in gegaan, dat ze sindsdien de wet ook pas echt goed nalevenen omdat je er behoorlijk voor moet betalen nu (wat eerst dus niet het geval was). Nu was het in ieder geval geen probleem bij AVEA, mijn mobiele operator.

Al met al kost het dus een hoop geld en moet je er wel even wat tijd voor uittrekken omdat je eerst naar het Belastingkantoor moet gaan (dit kan je direct doen, zonder eerst naar je mobiele operator te gaan, als je zeker weet dat je een nieuwe buitenlandse telefoon kan registeren) daarna dus naar de winkel, door alle papierwerk heen en klaar is Gees 😉

Met alleen betalen bij het belastingkantoor ben je er dus nog niet. Dit is alléén belastinggeld. Bij je mobiele operator komt er dus óók nog een bedrag bij maar heb nog niet mee gemaakt dat dit meer is dan TL 15,00. Vraag dat anders voor de zekerheid eerst even na, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je je gsm wil laten registreren.

Nog even een sidenote; Turkije zou Turkije niet zijn als er geen andere wegen waren om voor elkaar te krijgen dat je je telefoon kunt gebruiken met een Turkse sim. Van horen zeggen, schijnt het mogelijk te zijn om voor een schappelijke prijs (a la TL 30,00) je IMEI te wissen zodat je gsm helemaal geen registratie hoeft te ondergaan om hem te kunnen gebruiken. Dit zijn natuurlijk illegale praktijken en hoe betrouwbaar het is, is nog maar de vraag.

Ook zijn er mensen die jouw telefoon kunnen laten registreren op een andere naam. Maar ook hierbij geldt: je weet niet hoe betrouwbaar het is en op wie zijn naam het überhaubt komt te staan. Gezien je gsm alléén met het mobiele nummer te gebruiken zal zijn waarop het geregistreerd is, vraag ik me ook af in hoeverre de mensen deze uitspraken waar kunnen maken. En als laatste; deze ‘service’ kan je zelfs behoorlijk meer gaan kosten dan de overheid van je vraagt gezien de mensen die dit voor jou zeggen te gaan regelen, er natuurlijk ook wat aan bij willen verdienen. Mijn advies? Niet doen dus 😉

This entry was posted in Gee in Turkije | 2013, Turkije-Hulp.nl. Bookmark the permalink.

Geef een reactie...