‘Eigenwijs’ is zijn 2e naam..

Man o man.. Wat zijn Turken toch eigenwijs! Dan denk je dat de Nederlanders dat zijn, nou dan moet je hier eens in Turkije komen kijken! Volgens mij is het fenomeen ‘eigenwijsheid’ door de Turken uitgevonden. Het zou mij niets verbazen.

Eigenwijs. En OF mijn man dat is! En dan niet eens vervelend voor mij, maar vooral voor hemzelf. Daar heb ik nu dan ook weer een heel goed voorbeeld voor.

Het begon ruim twee maanden geleden. Sinan heeft niet zo’n heel goed gebit en heeft al eerder wat kiezen moeten laten trekken door ontstekingen. Dat zijn dan soms ook ontstekingen waar hij eerst dagen of weken mee rond loopt. Zo eigenwijs dus. Maar nu begon er weer een kies pijn te doen, en direct spoorde ik hem aan om even een bezoekje te brengen aan de tandarts. Het seizoen was nog niet begonnen dus hij had ook tijd zat.

Maar nee, dat hoefde niet. In plaats daarvan nam hij wel een pijnstiller en zo ging het even door. Maar op een gegeven moment werd de pijn toch wel erg. Vooral toen er een stukje kies tijdens het eten gewoon af brak. Maar nog steeds vond hij het niet de moeite om naar de tandarts te gaan. Hij nam gewoon weer wat pijnstillers.

En hup, weer een tijdje ging voorbij. Maar nu werd het nog erger. Hij kocht nu maar een hogere dosis pijnstilling. Soms nam hij wat pure rakı in zijn mond om de pijn te verdoven. Ik bedoel maar! Hoe eigenwijs! Ondertussen bleef ik natuurlijk zeggen dat hij gewoon naar de tandarts moest gaan, dan zou hij er zo vanaf zijn. Maar nee.

En zo ging het weer even door. Maar natuurlijk werd het niet minder. Nee, nu kon hij zelfs ’s nachts niet meer slapen van de pijn. Eten ging ook niet meer goed door de pijn. Ik was inmiddels ook behoorlijk gefrustreerd want hij was natuurlijk bloed chagrijnig door pijn, niet goed eten en slaap te kort. En reageerde dat wel mooi op mij af.

Tot van de week, er wéér een stukje kies af brak. Eindelijk bedacht hij, dat het misschien toch wel handig was om even naar de tandarts te gaan. Want ruim 2 maanden lang iedere dag pijnstillers slikken, nee dat is ook niet goed. En dan nog het niet goed eten en niet slapen er bij.

Het duurde nog wel even hoor. Gisteren had hij de hele middag de tijd om te gaan, en ik dacht ook dat hij dat zou doen. Maar toen ik hem in de avond weer zag, bleek hij nog steeds last te hebben. Wat hij wel gedaan had? Hij was naar huis gegaan om wat bij te slapen, omdat hij in de nacht niet kon slapen van jawel, de pijn! Argh! Maar vandaag heeft hij dan toch de stap genomen. Eindelijk naar die verrekte tandarts. Ik had natuurlijk al verwacht dat hij met een kies minder terug zou komen en dat gebeurde ook. Zijn humeur klaarde op de dag zelfs al stukken meer op.

Maar ja. Door dat eigenwijze gedrag van hem – dat natuurlijk ook niet van gisteren is- is hij voorlopig nog niet van de tandarts verlost.

De komende maand zal hij de praktijk nog veel gaan zien, maar dan is hij wel van alle problemen verlost en heeft hij straks het mooiste gebit van heel Side en omstreken 😉

Totaal zullen er 11 tanden/kiezen vervangen worden. Een deel is er al uit, de rest zal komende maand verwijderd worden. Deze worden vervangen door kronen en bruggen. Ook worden zijn tanden schoongemaakt en gebleekt, waardoor het straks echt *bling bling* is wanneer hij lacht 😉 Het is ook niet mis, 11 stuks. Maar nu moet het maar gedaan worden anders blijft hij problemen houden. En ik ben ook trots op zijn beslissing! Dat zal vast niet makkelijk geweest zijn met die eigenwijsheid van hem.

Natuurlijk is het (voor ons in ieder geval) even diep in de buidel tasten, want het kost ook nog wat. Maar alles bij elkaar is het wel goedkoper dan in Nederland! Sinan zal nu in totaal 2500 lira kwijt zijn (nog niet de helft in euro’s) Dat is dus inclusief de consulten, verdovingen, verwijdering, een wortelkanaalbehandeling, reinigen, de kronen en bruggen, bleken en andere kosten. Wat mij betreft had ik het voor ieder bedrag gedaan, als die man van me maar af is van de pijn. Want zulke pijn hebben is natuurlijk ook gewoon dikke ellende! (En dan vooral als je moet duiken iedere dag! Denk maar eens aan de toename van druk wanneer je dieper onder water gaat. Dat voel je best wel wanneer je kiespijn hebt!)

Gelukkig heeft de tandarts met het trekken van de kies vandaag, ook een stuk slecht humeur weggetrokken. Hopelijk ook een stukje eigenwijsheid 😉

Sinan is overigens echt geen uitzondering qua slecht gebit. Het is niet te geloven hoeveel mensen er hier rondlopen met een slecht gebit. Ik bedoel dan ook ècht slecht. Als je een goede carrière wil als tandarts, kom naar Turkije want hier is nog genoeg te doen!! Vooral onder de kinderen (en het bijbrengen van kennis onder de ouders). Vorige week zag ik in de supermarkt een kindje van ik denk 5, met allemaal ZWARTE tanden in zijn mond, voor zover die er nog in zaten. Daar liep hij trots met zijn gekleurde lolly.  Heel sneu, maar zo zie je er wel meer rondlopen. Gelukkig heeft Sinan nog wel een goede rij mooie voortanden. En binnenkort weer een compleet, prachtig gebit. En ik zal hem helpen om die mooi, schoon en compleet te houden!

This entry was posted in Gee in Turkije | 2013. Bookmark the permalink.

Geef een reactie...