De één gaat, de ander komt

Twee dagen terug hebben we afscheid genomen van onze medewerker die sinds 2010, dus vanaf het begin, bij ons werkte.

De jongen was altijd behulpzaam en deed goed zijn werk. Hij was dive master, kon goed duiken en was de duikassistent van Sinan. Vorig jaar werkte hij ook bij ons en dat ging ook prima. Of hij het al eerder deed weet ik niet maar vorig jaar kwam hij in aanraking met enkele watersporters die er helaas geen goede gewoontes op nahouden. Hij begon meer en meer te blowen en dat was nu heel erg in zijn gedrag te merken.

Het drugsgebruik van deze jongen werkte helaas in zijn nadeel. Hij maakte steeds ruzie met de andere medewerker die hem op zijn gedrag aansprak en was behoorlijk arrogant geworden. Dacht alles wel te weten, ookal is hij ‘pas’ 24 jaar. Ik ben maar vier jaar ouder maar het verschil was duidelijk.

We hadden hem al enkele keren gewaarschuwd maar helaas ging het niet goed. Een van zijn vrienden, die 19 is, werkt ook bij ons en hij spande die jongen steeds voor het karretje. Als wij iets aan hem vroegen te doen, commandeerde hij zijn vriend. Vervolgens deed hij dus niks en die andere arme jongen werkte zich een slag in de ronde. Wij hadden dat op een gegeven moment natuurlijk door en gaven aan dat als wij hèm iets vroegen, HIJ het moest doen. Zijn 19 jarige vriend is weliswaar ook dive master, maar echt nog jong en werd echt onder de voeten gelopen door de arrogantie van de ander. Wij beschermde hem hier tegen, wat natuurlijk ook weer niet in goede aarde viel bij degene die nu weg is.

Een poosje later meldde hij (notabene via sms!) bij Sinan dat hij meer salaris wilde. We hadden natuurlijk voor het seizoen begon al met hem gesproken over het salaris en hij zou eigenlijk meer krijgen. Maar dat was met de voorwaarde dat hij een bepaald certificaat zou behalen. Wat hij niet gedaan had. Dus was hij het eerder besproken salaris ‘niet waard’ en kreeg hij een salaris conform zijn aanwezige certificaten en werkzaamheden.

Hij deed al niet veel, dus dat hij meer geld wilde voor hele dagen luiwammessen en plezier hebben met de watersporters, schoot ons beide natuurlijk behoorlijk in het verkeerde keelgat. Plus dat hij het in zijn hoofd haalde om dat maar even in een sms te vermelden zonder een gesprek face-to-face aan te gaan!

Sinan is dezelfde avond nog als surprise naar hem toe gegaan om te praten en kwam in een woning dat blauw stond van de rook. Hij liet hem de keuze. OF werken voor het bekende salaris en zou zijn gedrag verbeteren, of hij was vrij om te gaan. De jongen koos enkele dagen later voor het laatste en wij waren er eigenlijk best opgelucht om. Jammer om te zien hoe een goede medewerker veranderd in een persoon die het liefst helemaal niets doet en de hele dag wil slapen. (Logisch wanneer je ’s nachts niet slaapt en alleen maar zit te blowen met je vrienden) Maar zo’n persoon zijn wij natuurlijk ook liever kwijt dan rijk dus het is prima zo. Hij had alleen best veel in zijn mars, maar door verkeerde omgang is dat allemaal verdwenen op het moment.

Zijn 19 jarige vriend werkt overigens nog wel bij ons en bloeit helemaal op. Nu pas is duidelijk wat voor invloed die ander op hem had. Hij was hier in dienst om te leren, soort van stage en kreeg alleen ‘sigarettengeld’ zoals we het noemen.  Ook kreeg hij natuurlijk extra’s van ons en deed hij mee met het bonussysteem. Maar nu hebben we hem blij gemaakt met het salaris dat die ander niet wilde, want hij neemt nu de plek als duikassistent in. Krijgt dus meer taken en verantwoordelijkheid, dus ook het salaris dat er bij hoort.

De dag dat de één vertrok is er overigens ook nog een ander bij gekomen. Die ook komt om te leren en een soort stage te lopen. Dus alles is evengoed nog in balans en de stress die we hadden om de ruzies die steeds voorkwamen, is nu weg. Alles is goed. Zo goed zelfs dat we onze target een week voor het einde van de maand al behaald hebben. Toppie dus! Vorige maand hebben we ons target niet gehaald, dus wat we nu verdienen kunnen we daar aan toevoegen. We misten nog de helft van het target dus ik denk niet dat we dat gat helemaal kunnen vullen, maar we komen aardig in de buurt. Tevens hadden we een week slecht weer en nu komt er weer slecht weer aan waardoor we misschien wat duiken af moeten lassen. Dat is jammer maar niks aan te doen. Neemt niet weg dat het vooralsnog dus goed gaat, en alleen dát maakt me al heel erg gelukkig.

This entry was posted in Gee in Turkije | 2013, Turkuaz Side duikcentrum. Bookmark the permalink.

Geef een reactie...