Aan de antibiotica

In mijn leven ben ik er achter gekomen dat mijn lichaam over het algemeen medicijnen niet goed verdragen kan. Het gevolg hiervan is, dat ik vrijwel altijd in een kort tijdsbestek last krijg van bijwerkingen die in de bijsluiter beschreven worden als “vaak voorkomend” en “soms voorkomend”.

Mijn lichaam is echter zo gevoelig voor medicijnen dat het zelfs met regelmaat voorgekomen is dat ik last krijg van bijwerkingen die onder “zeldzaam voorkomend” vallen. Dus heb ik geleerd dat ik mijn problemen vooral eerst zelf op moet proberen te lossen met de natuurlijke middelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Ik ben een groot voorstander voor de homeopatische middelen. Niet omdat ik alleen dicht bij de natuur sta, maar ook omdat mijn lichaam deze vorm van medicatie zonder tegensputteren goed verdraagt.

Ik heb een lang medisch verleden, maar gelukkig waren het nooit levensbedreigende zaken waar ik mee te maken kreeg. Ik heb vaak in de stoel bij de dokter gezeten. Die mij dan van alles voorschreef. Artsen zijn gek op het uitschrijven van medicijnen. Dat is iets wat ik ook geleerd heb. In een periode in mijn even had ik last van zoveel kwaaltjes, dat ik op een gegeven moment 13 pillen per dag slikte. De één om dit tegen te gaan. De ander om dat tegen te gaan. De volgende was om de bijwerkingen van de eerste pil op te heffen, en de pil er na was om de bijwerkingen van de tweede pil op te heffen etc. Dat bracht mij toch wel aan het denken! Ik had een doosje die de ouderen gebruiken waar ze voor een week lang pillen in kunnen stoppen voor de ochtend, middag en avond. Zodat ze niet vergaten of ze een pil wel of niet hadden genomen. En dat in mijn tienerjaren! Ook heb ik lang met depressies geworsteld en kreeg ik daarvoor ook pillen voorgeschreven. Maar, zoals bij alle medicijnen het geval is, kon mijn lichaam het op een gegeven moment niet meer verdragen waardoor ik zware bijwerkingen kreeg. Dus werd ik dan op een ander merk overgezet. Dat ging dan een tijdje goed en vervolgens begonnen de problemen dan weer van voor af aan. Met ‘de pil’ net zo.

De bijwerkingen varrieerde van matige verschijnselen, tot ernstig. Maar het eindresultaat was altijd het zelfde. Ik werd zieker in plaats van beter, dus moest ik over op een ander soort medicijn. Of ik nu medicijnen had voor mijn astma, voor een ontsteking, om één van de allergieën tegen te gaan of om de migraine waar ik onder leed te onderdrukken. Mijn lichaam wilde het gewoon niet.

Dus besloot ik alle medische troep zoals ik het nu noem, in de ban te doen. Ik moest abrupt stoppen met mijn antidepressiva medicatie en, van de pil had ik al zoveel soorten geprobeerd (uiteraard altijd alles onder controle van een arts) dat ik het compleet zat was en zelfs van een normale ibuprofen werd ik ziek. Dus weg er mee!

Sindsdien gaat het stukken beter en neem ik eigenlijk alleen nog aspirine  als het ‘de tijd van de maand’ is. Of als ik een migraine aanval krijg die tegenwoordig gelukkig een zeldzaamheid zijn. Een chemisch medicijn vrij leven. Gezond en fijn :) Geef mij maar een lekkere kruidenthee me medicinale werking.

Maar soms ontkom je er natuurlijk niet aan om medicijnen bij een dokter te gaan halen. Soms zijn de natuurlijke middeltjes niet genoeg om je lichaam weer gezond te maken. Zo ook nu helaas het geval is. Sinds jaren heb ik een chronische blaasontsteking, die ik over het algemeen goed onder controle weet te houden. Ik leef mijn leven zonder er veel last van te hebben. Hoe dat te doen leer je door de jaren heen met vallen en opstaan. Voor mij is het gewoon heel belangrijk om voldoende te blijven drinken. Doe ik dat niet, vergeet ik in de ochtend een paar glazen water te drinken, dan krijg ik direct de jackpot. Zo dus ook een paar dagen terug toen ik heel moe was en op het duikcentrum een paar uurtjes extra slaap in ging halen. Tot 12 uur had ik heerlijk geslapen, maar niet gedronken. En natuurlijk is het op het moment erg warm dus zweet je ook meer uit dan normaal. Gevolg was dat ik direct veel last kreeg. Normaal gesproken kan ik dit wel goed opvangen. Ik heb niet voor niets een flinke voorraad aan cranberrypillen uit Nederland. Maar deze keer bleek het niet voldoende om deze te nemen en veel water te drinken. Gisteravond werd het zo erg dat Sinan voor me naar de apotheker ging om antibiotica te halen.

Natuurlijk gebeurde na het nemen van de antibiotica, wat ik al verwacht had. Bijwerkingen. Het is goed voor het één, maar aan de andere kant voelde ik me zwaar ellendig. Compleet draaierig en misselijk ben ik naar bed gegaan. De ontsteking wordt al direct minder dus ik voel wel dat het goed is dat ik het neem. Maar het bijverschijnsel is dus wel dat ik de bijwerkingen moet ondergaan die niet zo fijn zijn.

Op dit moment maak ik me niet druk om het feit dat mijn lichaam zo eigenwijs is. Misschien is het juist wel goed, omdat ik minder snel naar een pijnstiller zal grijpen dan een ander. Maar ook ik word ouder en ouderdom komt met gebreken. Dus ik vraag me wel eens af hoe dat later zal gaan. Straks ben ik een krakkemikkig omaatje. En dan wordt het andere koek. Het nemen van medicijnen zal dan naar waarschijnlijkheid steeds meer nodig zijn en daar maak ik me wel eens zorgen om. Het nemen van medicijnen is voor mij dus best een ‘big deal’. Niet iets wat ik zomaar even doe zonder goed na te denken. Ik ben niet oud, gelukkig heb ik nog eventjes te gaan. Althans, dat mag ik hopen natuurlijk. Laat ik in ieder geval maar weer goed opletten en genoeg water drinken. Dan kom ik al een heel eind verder 😉

This entry was posted in Gee in Turkije | 2013. Bookmark the permalink.

Geef een reactie...