Verslag nachtduik 9 augustus 2013

Gisteren was een lange dag en ik had door bepaalde dingen behoorlijk wat stress. Ik zou eerder al met een duik meegaan maar dat ging niet en tegen de avond had ik eigenlijk nergens zin meer in. Met enige tegenzin hees ik me in mijn wetsuit (een shortie deze keer) en maakte ik mijn spullen gereed. Nu had ik geen zin maar ik wist dat ik deze duik nodig had om weer even tot rust te komen in mijn hoofd. Duiken werkt altijd kalmerend 😉 Daarnaast was ik nu een wandelend buffet voor de muggen en wilde ik toch eigenlijk wel snel het water in om van hun af te zijn.

Zodra we aan onze gasten de briefing gegeven hadden en we in de boot stapte was mijn slechte mood voorbij. In het donker vaarde we naar de duiklocatie toe en ik genoot van de heldere avond. Er was geen maan, maar de sterren waren goed zichtbaar gezien er geen wolkje in de lucht hing. Het beste uitzicht die je dan kan hebben is op zee met je rug naar land gekeerd zodat je geen last hebt van de ‘licht vervuiling’ op het land. Het geeft een heel sereen gevoel omdat je net ver genoeg bent om alleen het water te horen. Hoewel het maar drie minuten varen was, waren de geluiden vanaf het land voldoende afgestompt, wat een heerlijk gevoel geeft.

De rit duurde me net even te kort gezien ik echt genoot. Het water was warm en de lucht was ook aangenaam. Ik was blij dat ik niet mijn longsuit aan had getrokken zoals bij de vorige nachtduik. Eenmaal in het water bleek er een lichte deining te zijn. Daar maakte ik me even zorgen over maar uiteindelijk was er niets aan de hand. Geen last gehad van zeeziekte zoals ik het met mijn allereerste nachtduik had. Toen ben ik 20 minuten misselijk geweest voordat ik eindelijk kon gaan genieten.

Wanneer je in het water ligt, compleet in het donker en je vervolgens je lamp aan doet en naar beneden gaat, dan kom je echt in je eigen wereldje terecht. Natuurlijk let je op je buddy en blijf je bij de groep. Maar ondanks dat, is het daarnaast ook alleen jij. Je lamp en de diertjes die je voorbij ziet komen. Er is bijna geen verkeer op het water, dus het enige wat je dan hoort zijn de steentjes die tegen elkaar aan tikken. En natuurlijk de bubbels die je maakt.

Helaas zagen we deze keer geen schildpadden, noch zeesterren of murenes. Wel een enkele barracuda – een baby nog, inktvissen, visjes van allerlei formaten en kleuren en een soort anemoon waarvan ik er nog niet achter ben wat de naam is. Met het nog even opzoeken. Ook zagen we veel zee egeltjes.

Halverwege de duik begon ik me wel te ergeren aan één van onze gasten. Ze lette echt totaal niet op waar ze zwom, dus kreeg ik steeds trappen van haar, of botste ze tegen me op. Als we iets zagen drong ze op iedereen voor om vooral ook maar te kunnen zien wat we aan het bekijken waren.  Dan werden we gewoon aan de kant geduwd. Op een gegeven moment kreeg ik een flinke dreun tegen mijn hoofd van haar tank en dat was voor mij genoeg. Dit was niet alleen vervelend maar kon op deze manier ook nog wel eens gevaarlijk worden!

Het water was heel helder dus alles was duidelijk zichtbaar, vooral met het schijnen van onze lampen. Het was niet nodig om zó dicht bij elkaar te zwemmen dus nadat ik de klap tegen mijn hoofd gekregen had gaf ik haar een harde duw zodat ze een beetje van me afdreef. Toen draaide ze zich wild om met armen en al zwaaiend. Het was niet haar eerste nachtduik (en uiteraard is ze gecertificeerd) maar jemig, wat een gepruts. Het is ook niet dat ze heel weinig duiken gemaakt heeft , maar duidelijk was het geen natuurtalent. Van een duiker mag je wel wat meer verwachten!

Ik gebaarde of ze oké was en dat ze meer afstand moest nemen. Daarna vervolgde ik al scheldend mijn weg en droop zij af naar háár buddy en hield ze de rest van de duik meer afstand.

De rest van de duik ging goed en de tijd vloog voorbij. We zijn 69 minuten onder water gebleven. We gingen dus erg laat naar bed  maar wel met weer een mooie ervaring (en wat foto’s die nog zullen volgen) rijker :)

 

This entry was posted in Gee in Turkije | 2013, Turkuaz Side duikcentrum. Bookmark the permalink.

Geef een reactie...