Nooit een keer normaal..

Nu hoor je mij niet zo snel klagen over de avonturen die ik beleef sinds mijn komst in Turkije. Het meeste is best leuk, interessant of amusant. Maar wat ook niet onder stoelen of banken gestoken kan worden, is het feit dat het bij ons echt nooit een keer gewoon normaal kan.

Zodra wij in ons leven op een punt belanden, waarbij we denken “hè, lekker. Alles is nu eens normaal!” zal je zien dat het spelen met de duivel is. We kunnen er dan prat op, dat er iets gaat gebeuren, wat weer wat leven in de brouwerij gooit.

En zo, terwijl de winter voorbij gaat en wij van de dagen genieten die inmiddels zo normaal voor ons zijn, zal je het zien.

Van de week begon het al. “Hmm, ik heb geen mobiel netwerk. Jij wel?” vroeg ik Sinan omdat hij bij de zelfde operator zit als ik. Ja, Sinan had het wel. En dat was vreemd. Natuurlijk voelde ik al direct dat dit weer zo’n moment was. Was alles weer tè normaal geworden en wilde het universum dus maar weer wat roet in het eten gooien?

Zucht. Ja. Niet dat het universum er wat aan kan doen natuurlijk but it are the odds.

Omdat ik steeds geen mobiel netwerk had, gingen we dus maar even een bezoekje brengen aan de shop in Manavgat. Zij hadden ook geen idee wat de reden is, gezien ik gewoon netjes mijn maandelijkse rekening betaal. Ook zij moesten dus bellen en vertelde ons dat het uitzocht zou worden en ze ons zouden bellen. Ik zei toen al, niét mij hè, want ìk ben niet bereikbaar. Ja, ik ken het met die Turken inmiddels wel. Daar denken ze dan mooi even niet over na.

Dus een week ging voorbij. En nog steeds geen telefoon. Dus, vandaag maar weer op de brommer een ritje naar Manavgat. Há, hadden ze ons niet kunnen bereiken. Dúh.

Dus weer bellen. En weer zou het uitgezocht worden. Deze keer zouden ze Sinan bellen. En dat deden ze dan ook op het moment dat wij even gingen checken bij het duik centrum of alles er nog goed bij stond. Gelukkig daar (vooralsnog hè, altijd onder voorbehoud) alles normaal.

En toen kwam de aap uit de mouw. Geen leuke helaas. Het verhaal, en Sinan was aan het woord.

> “Mevrouw mag eens in de twee jaar een buitenlandse mobiel registreren. En deze keer heeft zij dat gedaan terwijl haar andere mobiel nog geen twee jaar geregistreerd stond. Daarom is zij afgesloten.”

< “Maar ze heeft gewoon een abonnement. En deze telefoon is al meer dan een jaar geleden geregistreerd. Daar hebben we ook voor betaald en het werd geaccepteerd.”

> “Daar kunnen wij niets aan doen. Het is zoals het is. Het nummer is afgesloten.”

< “Hoe dan deze weer gedeblokkeerd worden?”

> “Ze zal het land uit moeten. Wanneer ze terug komt kan het weer geopend worden.”

< “Maar dat is pas in Maart 2014!”

> “Dan kan zij pas in Maart 2014 haar nummer laten deblokkeren.”

Daarna werd er nog even heen en weer geblaat. Maar kortom. Ik heb een soort van penalty gekregen omdat ik mijn buitenlandse telefoon eerder heb laten registreren dan mocht. Daar komen ze méér dan een jaar later achter en besluiten dan dus om mij te blokkeren. Het had helemaal niet geaccepteerd mogen worden. Maar ja. Turkije. Waar men geld ruikt…

Nu ben ik dus onbereikbaar tot volgend jaar Maart. Tenzij ik een nieuw prepaid nummer heb en deze in een andere telefoon doe. Die ik niet heb. Want het gaat nu niet om mijn toestel, maar om mijn mobiele nummer. En intussen loopt mijn abonnement gewoon door. Dus nu gaan we kijken wat daar aan gedaan kan worden. Ook vraag ik mij ten zeerste af of ik weer moet gaan betalen om mijn telefoonnummer weer te kunnen gebruiken. Maar ook dat komt op het lijstje van de in-de-winter-to-do-dingen. Het zal mij niet verbazen als dat wel zo blijkt te zijn.

This entry was posted in Gee in Turkije | 2013. Bookmark the permalink.

8 Responses to Nooit een keer normaal..

 1. margot says:

  Dus als je oude telefoon stuk is heb je pech? Raar systeem hoor! Hebben ze daar geen formulier voor om het te melden en dan een nieuwe tel. te registreren? Het zit jullie ook niet mee zeg.

  • DigiGee says:

   Dit is alleen iets wat je moet doen als je een gsm buiten Turkije neemt. Er is veel illegale handel, en dat willen ze met een verplichte registratie van buitenlandse telefoons terugdringen. Je moet dan zelfs naar het belasting kantoor, want je betaalt belasting aan de overheid, en dat zetten ze op je bsn. Vervolgens weer terug naar de telefoonmaatschappij waar ze het ook registreren. Dus de registraties moeten bekend zijn bij hen, en als het niet had gemogen, hadden ze het moeten zeggen vanaf wanneer het wel kan. Maar nu is mijn mobiele nummer echt geblokkeerd dus het werkt op geen enkele telefoon :S

 2. Lisa says:

  Dat is Balen met een hoofdletter. Gelukkig wel weer beschikbaar voor de start vh nieuwe seizoen..Goed dat je het
  deelt. Is voor anderen bruikbare informatie. De move “het land uit” snap ik niet… dat staat toch helemaal los vd termijn vd registratie?

  • DigiGee says:

   Nee, ik begrijp er ook niets van. Wat dát er nou weer mee te maken heeft maar dat zeiden ze :S En ik mag maar hopen dat het ècht zo is dat mijn nummer in maart weer bruikbaar is! Inmiddels heb ik er ook wel ervaring mee dat je dáárna nog een hoop dingen moet doen om het voor elkaar te krijgen. We zien wel! Kan nu toch niets doen helaas.

 3. Amine says:

  Normaal gezien is het zo dat je maar 1x elke 3j een telefoon kan registreren. Niet elke 2j die wet is onlangs verscherpt. Als je wel eerder een telefoon registreert dan kan je die registreren als toerist maar das maar voor 1j. Verder is het normaal gezien wettelijk zo dat ze je telefoonnummer niet mogen afsluiten enkel de telefoon mag/zal geblokkeerd worden. Normaal gezien als je je kaart in een Turks toestel stopt zou die gewoon terug moeten werken zoniet dan zou ık de telefoon maatschappij blijven lastig vallen tot ze het nr deblokkeren oja en eens een imei / gsm geblokkeerd is kan die normaal gezien nooit meer gedeblokkeerd worden. Dus je nr moeten ze normaal gezıen terug openstellen mr de gsm kan normaal gezıen nıet meer geopend worden

  • DigiGee says:

   Nee, niet eens in de 3 jaar, maar eens in de 2 jaar. En daar betaal je dan ook meer dan 100 lira belasting over. Per kimlik mag je ook maar 1 tel. hebben. En als je een Turks nummer in een buitenlandse gsm stopt, dan doet die het hooguit 10 dagen, daarna blokkeren ze je telefoon, tenzij je dus registreert en je belasting betaalt. Dat is een éénmalig bedrag per telefoon. (maar dus wel eens in de 2 jaar) Dat zijn zaken waar ik 100% zeker van ben.

 4. Wim De Witte says:

  Hopelijk is het sneller opgelost Gee. Dus toch voorzichtig zijn met een gsm in het buitenland te kopen en naar Turkije te brengen. Het prijsverschil is dat hele gedoe soms niet waard vrees ik.

  • DigiGee says:

   Niet als je dit soort gezeur krijgt, meer dan een jaar later inderdaad. Dat vind ik ook maar vreemd. Dat ze er niet eerder mee gekomen zijn.

Geef een reactie...