EHBA: Eerste Hulp Bij Aardbevingen

Ik heb het nooit voor mogelijk gehouden dat ik na zou moeten denken over het meemaken van aardbevingen of over de gevolgen. Nooit over wat je dan zou doen. Wat je mee zou nemen. Nederland is een land op zacht grond. Dus groeien we allemaal op met een zacht gewieg als er een zware vrachtwagen door de straat rijdt. Soms was het voelbaar. En duurde het een seconde. Vaker kwam het voor dat je het gewoon niet door had of er geen acht op sloeg omdat je het zo gewend bent.

In Turkije heb ik er ook nooit angst voor gehad. Tuurlijk, je weet dat het voor komt. En dat het ernstig kan zijn. Denk maar aan de aardbeving die de mensen in Van zo hard trof. Maar eerlijk is eerlijk. Dat is eigenlijk wel een beetje een ‘ver van je bed show’. Je registreert het gebeuren ergens in een donker hoekje van je hersenen en denkt er verder niet meer over na wanneer alle commotie rond het gebeuren weer is gaan liggen.

Maar dat was tot een maand terug. Terugkeren naar de emotionele staat van toen kan niet meer. Nu is het een sluimerende angst, wat je continu voelt. Bij het op staan en bij het slapen gaan. Bijzonder hoe dingen zo kunnen veranderen.

Nog steeds zijn er mensen die er luchtig over doen. Ben ik te dramatisch? Misschien. Maar ik word steeds zekerder en zekerder van mijn zaak wanneer ik de reacties van mijn ‘lotgenoten’ lees. Sommigen zijn evengoed vrij nuchter omdat ze het niet zo goed voelde (Denk maar aan Sinan en zijn vrienden waarbij het hele gebeuren aan ze voorbij ging omdat ze in een rijdende auto zaten, terwijl ik met een onnoemelijke angst onder aan de trap stond te schuilen voor de regen) Ook zijn er een hoop die nú pas begrijpen wat ik voel. De eerdere bevingen voelde ze niet. Dus konden ze zich ook niet voorstellen wat voor angst je er door kan voelen. Maar de laatste beving werd wel bewust meegemaakt, wat resulteerde in precies dezelfde angsten die ik al een poosje ervaar.

Ik zie dat de reacties serieus zijn. Vriendinnen ervaren het net zoals ik. Des te meer reden om hier ook echt serieus over te zijn, en om maatregelen te nemen. Je vraagt je steeds af, kom er een volgende? Hoe erg zal het zijn? Zal ik de mogelijkheid hebben om te vluchten? Waar zal ik zijn op het moment dat de volgende komt? (Je zal maar net een flinke drol aan het draaien zijn. Of onder de douche staan met zeep in je haren!) He gets! Doe niet zo gek zeg je nu vast lacherig. Maar wedden dat jij er ook aan gedacht hebt?

Daarom heb ik mijn eigen EHBA opgericht. Mijn persoonlijke Eerste Hulp Bij Aardbevingen. Want het eerste wat je voelt zodra je de beving voelt is een oerinstinct waar je niets tegen kan doen: Vluchten! Het is een gevoel waar je niets tegen kan doen maar je moet wel rationeel blijven denken. Het is in ieder geval al een veiliger gevoel om te weten dat je de belangrijkste zaken op één punt verzameld hebt.

Je rent misschien direct naar de deur, maar dan neemt het rationele gedeelte het weer van je over. Vergeet je niet wat? Wat neem je mee? Allereerst je kind, je partner en niet te vergeten je huisdier. Dat is voldoende als het geen ernstige beving is en je na 30 minuten weer naar binnen kan. Maar gezien de activiteiten deze maand, hebben we allemaal wel het gevoel op een tikkende tijdbom te zitten. De bevingen lijken sterker te worden en daarmee wordt de kans op serieuze schade groter. Dan volstaat het niet om alleen maar snel naar buiten te rennen. Misschien is het dan wel handig om een EHBA tasje klaar te hebben staan zodat je die snel kan pakken. (Laat ik voorop stellen dat het misschien helemaal niet verstandig is om naar buiten te rennen. Binnen dekking zoeken is namelijk ook heel goed mogelijk en wellicht zelfs veiliger. Dat wordt meestal wel aangeraden dus bekijk zelf ook alle plekken in huis waar je zou kunnen schuilen)

Maar wat neem je mee zodra je wèl naar buiten/weg kan? Het moet in ieder geval een (rug)tas of koffer zijn die je zèlf mee kan dragen. Geen hutkoffer die alleen jouw sterke man kan dragen. Zal je net zien dat die net niet in de buurt is wanneer de volgende beving komt! Dus, lichtgewicht en makkelijk te dragen. Met een rolkoffer van 20 kilo kom je namelijk ook niet ver en jouw veiligheid staat voorop!

Wat doe je er in? Allereerst de basis natuurlijk.

Water! Voor ieder persoon en huisdier een fles, plus 1 extra.
Voedsel. Liefst lang houdbaar. In blik zou kunnen maar dat weegt al snel te veel. Daarom liever energierepen die lang houdbaar zijn. En in ieder geval voedsel met hoge energiewaarde.
Zaklamp+extra batterijen. Nu heb ik helaas een man die weigert een zaklamp te kopen. Dus ik hou het bij kaarsen en een aansteker/lucifers.
Medicijnen+verbanddoos
Zwitsers zakmes
of iets anders wat je voor meerdere dingen kan gebruiken.
Items voor persoonlijke hygiëne zoals toiletpapier, vochtige doekjes, zeep.
Persoonlijke documenten of de kopieën er van (Paspoort/rijbewijs/bankpassen/verzekeringen/trouwboekje)
GSM met volle batterij en oplader
Familie en contactinformatie zodat men weet wie te bereiken in geval van nood.
Contact gegevens ambassade/consulaten zodat je je daar ook kan melden.
Contant geld
Een fluitje of iets anders waarmee je lawaai kan maken
Een paar pennen en een blocnote
Een deken
Een map van de omgeving
Extra set huissleutels
Een set extra kleding per persoon
(1 paar sokken, ondergoed, makkelijk zittende broek, t-shirt en trui)

Natuurlijk hangt het helemaal van de indeling van je gezin af. Heb je kinderen of huisdieren dan zou je kunnen overwegen om ook voor hen extra dingen mee te nemen zoals wat speelgoed en extra luiers. Ikzelf pak voor Mo ook voedsel in bijvoorbeeld, heb haar draagmand altijd in de buurt en doe ook kopieën van haar eigen paspoort in de tas. Mocht je een bril hebben of lenzen dragen, of speciale medicijnen gebruiken, doe hier dan ook een set van in je EHBA tas.

Zorg er ook altijd voor dat je een jas en schoenen die makkelijk aan kunnen klaar hebt staan. Als je nog plek hebt, zou je dingen met persoonlijke waarde er bij kunnen doen. Foto’s bijvoorbeeld.

De lijst kun je in ieder geval zo lang maken als je wil. Als je maar de basisbehoeften bij je hebt en zorg er echt voor dat het niet te zwaar is, zodat je het zelf makkelijk mee kan nemen. Je weet immers maar nooit in wat voor situatie je terecht komt.  Zorg er ook voor dat er geen breekbaar spul in zit.

Nogmaals: Mocht het echt een flinke beving zijn dan is het wellicht beter niet direct naar buiten te rennen omdat je je evenwicht niet zal kunnen bewaren. Tracht bescherming te zoeken in kleine ruimtes als badkamers en toiletten aangezien die relatief veilig geacht moeten worden. Dit wordt ook eerder aangeraden dan naar buiten te vluchten. 

Het hangt geheel van je eigen woonsituatie af. Woon je op begane grond, of juist heel hoog? Woon je midden in de stad met allemaal gebouwen om je heen die een gevaar kunnen vormen of meer landelijk? Hoe dan ook is een EHBA tasje geen slecht idee, maar breng jezelf niet in gevaar door te gaan rennen als de bevingen te heftig zijn. Ver kom je dan waarschijnlijk niet. Lees hier op deze website de beste tips en bekijk de video’s over hoe je je zelf het beste kan beschermen bij een aardbeving. (Engels)

Welke basisbehoeften die ik vergeten ben op te schrijven zou jij in je EHBA tas doen? En zou je het wel handig vinden om een tas met wat basis spullen klaar te hebben staan in geval van nood?

Stel nou dat de boel ècht in zou storten, worst case scenario, dan is het in ieder geval makkelijker om één tas tussen de puinhoop te zoeken/vinden dan dat je alles los bij elkaar moet gaan zoeken! Dus het is het overwegen waard.

Mocht ik nog meer handige tips ontvangen dan zal ik dit artikel updaten.

 

This entry was posted in Aardbevingen, Gee in Turkije | 2013. Bookmark the permalink.

2 Responses to EHBA: Eerste Hulp Bij Aardbevingen

  1. Jolanda says:

    Ik weet precies hoe je je voelt. Ik was ook best angstig vooral daarna. Het blijft in je hoofd spoken. De mensen die een erge aardbeving hebben meegemaakt vinden deze beving niks natuurlijk. Maar voor ons is het anders. Bedankt voor je tips.

  2. Amine says:

    Ook niet onbelangrijk is je huis voorbereiden op een eventuele beving. Dat rare extra stuk dat je bij ikea meubelen krijgt dient om je kast aan te muur te bevestigen zodat het niet omvalt in geval van aardbeving. Bekijk je huis ook en beslis bij elke kamer welke plaats het veiligst zou zijn om te schuilen. Bij een aardbeving mag je immers niet alleen niet nr buiten maar is het ook niet aangeraden om nr een andere kamer te gaan

Geef een reactie...