Aanvraag Turkse nat. – benodigdheden

Hierbij de procedure voor de aanvraag van de Turkse nationaliteit in de regio van Antalya. Woon je in een andere provincie, dan kan het er ook weer anders aan toe gaan. Dit is in ieder geval een goed uitgangspunt om mee te beginnen.

Mayra, dank je wel voor de Nederlandse vertaling.

 1. Tweemaal: Ingevuld Vat-6 formulier (met de hand en leesbaar ingevuld)
 2. Tweemaal origineel: Nüfus kayıt örneği van je echtgenoot.
 3. Tweemaal: Kopie van je paspoort met vertaling + stempel noter (notaris)
 4. Tweemaal origineel: Int. uittreksel van je geboorte akte + stempel noter (notaris)
 5. Tweemaal: Uittreksel indien je een strafblad hebt in Turkije.
 6. Wanneer je dag en maand van je geboortedatum niet te vinden zijn op originele documenten, daar gegevens van. Voor ons Nederlanders dus n.v.t.
 7. Eenmaal: kopie van je huwelijksboekje.
 8. Tweemaal: kopie kimlik van je echtgenoot.
 9. Bij de aanvraag betaal je 100 TL, het originele bewijs/bonnetje + kopie er van.
 10. 8 pasfoto’s van jou, 3 pasfoto’s van je echtgenoot.
 11. Tweemaal: kopie van je ikamet.
 12. Tweemaal: plastic hoesjes/dossiermapje.

(Bij 2: Jij plus jullie adres staat hier ook op.)

Wanneer alles geregeld is ga je naar de nüfus in Antalya. Het adres is:

Muratpaşa
kışla Mah. 51 Sokak No: 12 Muratpaşa/ANTALYA
TEL: 243 45 67 / FAX: 243 45 68

Daarna is het wachten. Je krijgt een uitnodiging om voor de commissie te verschijnen. Dit zijn 5 tot 8 commissieleden. Daar zullen je enkele vragen in het Turks gevraagd worden. Uit ervaringen van anderen hoor ik dat dit tot ongeveer 10 minuten kan duren. Neem je partner mee en als je kinderen hebt, heb ook. Soms mag je samen naar binnen, maar kan ook zijn dat je alleen moet en ze daarna je partner nog binnen vragen. De vragen kunnen uiteenlopen. Soms vragen ze wat je doet, of je het fijn wonen vindt in Turkije, of je kinderen hebt/wil, of je werkt etc. In Istanbul kunnen ze je zelfs vragen het volkslied op te zeggen.

Vervolgens is het vooral wachten. Mogelijk komen ze van de gemeente bij je thuis kijken of je wel echt op dat adres woont en mogelijk komen er nog anderen kijken of het geen schijnhuwelijk is. Hoe dat verloopt en OF ze komen is nooit zeker. Soms komen ze binnen een kijkje nemen, soms vragen ze je aan de deur alleen even wat en gaan ze naar een minuutje weer. Voor zover ik weet is er wel altijd een Engels sprekende bij aanwezig. De ervaring zal het leren. En dan hopelijk na 6 tot 12 maanden krijg je de uitnodiging om je Turkse ID kaart op te komen halen bij de gemeente. Tussendoor kun je het beste regelmatig even bellen om te vragen hoe het er voor staat met je dossier. Ik heb vernomen dat wanneer je ID kaart eenmaal klaar is, je deze wel binnen 30 dagen op moet halen bij de gemeente, omdat het anders komt te vervallen en je weer van voor af aan mag beginnen met de procedure.

 

This entry was posted in Turkse nationaliteit. Bookmark the permalink.

One Response to Aanvraag Turkse nat. – benodigdheden

 1. Wim De Witte says:

  Dag allemaal, na het indienen van het dossier en voor de uitnodiging om te verschijnen voor de comissie wordt je ook nog eens uitgenodigd om vingerafdrukken te gaan laten afnemen in Antalya. Veel succes allemaal.

Geef een reactie...