Dit ben ik!

Het schrijven van een weblog is pas vlak voor mijn emigratie naar Turkije ontstaan. Schrijven deed ik altijd al graag, maar nu leek het mij handig en leuk om iedereen op de hoogte te houden via mijn verhalen. Zodat iedereen toch een beetje meekrijgt van wat ik zoals doe en meemaak, terwijl we duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Deze website is dan ook gemaakt voor persoonlijk gebruik, en ik hoop dat je met veel plezier meeleest :)
Sinds oktober 2009 woon ik in Side, Turkije. Dit is een van origine een vissersdorp. Niet groot maar door de jaren heen is het wel steeds bekender geworden onder de toeristen. Hier woon ik samen met mijn man Sinan en onze lieve schat van een kat genaamd Mo. Ik ben 28 jaar en mijn hobby’s zijn duiken, zwemmen, beach volleybal, fotografie & fotobewerking, reizen, lezen, webdesign, koken, schrijven en puzzelen.

Hoe ben je in Turkije terecht gekomen?

Ik ging op vakantie en raakte toen meteen helemaal verknocht aan het mooie land. Het weer, de cultuur en de geweldige historie van het land spraken mij enorm aan. En toen werd ik ook nog eens verliefd! Op een duikinstructeur. En lucky me, het bleek wederzijds! :)

Hoe verschilt jouw leven met wat je had in Nederland?

Heel erg veel! In Nederland werkte ik op de ICT helpdesk van een groot advocatenkantoor. Nu ben ik mede eigenaresse van een duikschool en dat is toch een enorm ander leven. Voorheen zat ik vooral veel binnen (thuis, op kantoor) en nu ben ik vrijwel alle dagen buiten op het strand! Daarnaast ga je mee in de cultuur, is het weer vrijwel altijd goed en leer je nieuwe mensen en gebruiken kennen. Ook deed ik eerst niet aan sport (of aan duiken). Nu is dat wel anders!

Was het moeilijk om te emigreren?

In het begin heb ik zoiets gehad van ‘dat doe ik wel even’ maar zodra het moment daar was sloeg dat gevoel totaal om en zat ik enorm in de stress. Het is een hele grote stap waar je goed over na moet denken. Ik regelde mijn complete emigratie in nog geen 3 maanden tijd en in deze tijd moest ik dus ook afscheid nemen van mijn ‘oude’ leven. Dat heeft mij behoorlijk wat slapeloze nachten en tranen gekost. Daarna kom je in een stroomversnelling en word je door het ‘nieuwe’ leven opgezogen en alles is leuk. Wanneer dat dan ook een beetje tot rust gekomen is en je ingeburgerd bent krijg je met bepaalde irritaties en eenzaamheid te maken. Je kent de taal niet, sommige gebruiken zijn compleet anders dan je gewend bent en (vooral in het begin) voel je je heel erg alleen omdat je niemand kent. In het begin was ik heel erg afhankelijk van anderen. Nu weet ik alles zelf te vinden en heb ik ook mijn eigen vrienden.

Wat zou je anders aanpakken als je de mogelijkheid had?

Ik vind niet dat je ergens spijt van moet hebben in je leven. De keuzes die je gemaakt hebt in je verleden waren goed voor jou op dat moment. Misschien zou je nu andere keuzes maken dan voorheen maar dat zegt niet dat eerdere keuzes slecht waren. Ik zou daarom ook niets anders aanpakken als ik het zou kunnen. De keuzes in het verleden hebben mij gemaakt wie ik nu ben, en daar ben ik tevreden mee.

Heb je advies voor toekomstige Turkije emigranten?

Volg je hart en doe wat jou goed dunkt. Of je nu voor de liefde gaat, voor stage of voor werk. Laat je niet van je pad leiden. Mensen geven graag (ongevraagd) hun mening en wanneer je meedeelt dat je naar Turkije gaat verhuizen zul je naast de leuke reacties mogelijk ook op een enorm verzet stuiten. Je zal er dan achter komen dat veel mensen niet verder kijken dan hun neus lang is. Bereid je ook goed voor  zodat je weet waar je mee te maken kan krijgen. Zorg ervoor dat je een aantal contacten hebt in de plaats waar je gaat wonen zodat je op vrienden terug kan vallen wanneer je dit nodig hebt. (En geloof me: er zal een punt komen dát je het nodig hebt) En, geniet natuurlijk met volle teugen van je avontuur! Heb je vragen over Turkije, emigreren, trouwen, legalisaties, het hebben van een Turkse liefde of wat er ook maar in je op komt? Ik ben altijd bereid om je te helpen. Neem gerust contact met me op of kijk even op de website www.turkije-hulp.nl.

Comments are closed.